Как да се справим с психическото напрежение и стреса по време на (covid-19)

kak-da-se-spravim-s-psihicheskoto-naprezhenie-i-stresa-po-vreme-na-covid-19

Чувството за страх, психическо напрежение, стрес и тревожност са нормални във времена на  несигурност. От съществено значение в такъв момент е да бъдете активни по отношение на грижите, които трябва да полагате за психичното си здраве, особенно докато научавате все повече и повече за пандемията от COVID-19 и как да се предпазвате от вируса.

Начина, по който хората реагират на новината за една пандемия, може да бъде повлиян от начина, по който тя се представя в медиите. Въпреки, че е нормално да искате да бъдете максимално информирани, може да се наложи да ограничите ежедневната консумация на информация ако тя вреди на психичното Ви здраве.

В началото за всички нас беше ужасяващо да научим, че заболяване, като коронавирус (COVID-19) се разпространява неограничено по целия свят. Ранните етапи на пандемията бяха особенно провокиращи нашето безпокойството. През това време не знаехме колко мащабна или смъртоносна може бъде болестта.

В такива ситуации чувството на страх, безпокойство, тъга и обърканост са нормални реакции на нашата психика. За щастие, ако сте проактивни по отношение на Вашето психично здраве, можете да си помогнете, като поддържате ума и тялото си по-силни и по-устойчиви на тези влияния.

Начините да се грижите за себе си включват:

 • Четене на новините само от надеждни източници, като Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация
 • „Почивка“ от новините и медиите, които постоянно ни заливат
 • Фокус върху нещата, които можете да контролирате, като например подържането на добра хигиена
 • Ежедневни грижи за психическото и физическо Ви здраве
 • Търсене на професионална помощ от лицензиран клиничен психолог, когато това е необходимо.

Начини да се справим със стреса

Начинът, по който се справяте със стреса, може да окаже огромно влиянае върху ефективността Ви да се грижите правилно за психичното си здраве. Ето няколко начина, които могат да намалят стреса и да Ви помогнат да се контролирате безпокойството и тревожността свързани с коронавируса:

 • Четете новини само от надеждни източници.

Избягвайте медиите, които създават излишна реклама или се занимават с неща, които не могат да бъдат контролирани. Вместо това се обърнете към източници, които дават надеждна информация за това как да се предпазите, като Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация.

 • Направете план за конкретни действие.

Винаги има няколко прости стъпки, които можете да предприемете веднага, за да намалите риска. Тези стъпки могат да са толкова прости, като да си измиете добре ръцете и да ограничите пътуванията си. Но фокусирането на Вашето съзнание върху тези действия Ви помага да се съсредоточите върху неща, над които имате контрол. По този начин успокоявате своето безпокойство и напрегнатост. Просто се уверете, че действията, които предприемате, са действия, препоръчани от надежни и уважавани източници.

 • Ограничете медийната си консумация.

Постоянното гледане на новини и четене на истории, които говорят за това колко бързо се разпространява дадено заболяване или колко хора се разболяват или умират, ще увеличи значително  тревожността Ви. Ограничете консумацията на медийна информация до определен период от време през деня или определен брой статии на ден. Въпреки, че е полезно да бъдете информирани, важно е също така да не си позволявате да бъдете бомбардирани с провокиращи безпокойството новини през целия ден.

 • Избягвайте стадния манталитет

Имайте предвид, че много хора могат да предприемат действия, които не помагат или не дават резултат. Не се подвеждайте само защото другите не носят маски или взимат някакво лекарство (освен ако тези неща не са препоръчани от Министерството на здравеопазването). В противен случай действията Ви могат не само да се окажат безполезни, но дори да бъдат заплаха за здравето и живота Ви.

 • Не спирайте да се грижите за себе си

Храненете се балансирано. Набавяйте си достатъчно сън. Ангажирайте се с развлекателни дейности. Всичко това е от ключово значение, за да останете възможно най-добре физически и психологически здрави по време на подобни дълги стресови моменти. Добрата грижа за себе си също така включва да поддържате вашата имунна система здрава и стабилна.

 • Потърсете професионална помощ ако е необходимо

Ако психичното ви здраве е повлияно от стреса, може да потърсите професионална психологическа помощ. Лицензиран клиничен психолог или психиатър може да Ви помогне да се справите със страховете си, като същевременно ви даде възможност да вземате най-добрите решения за Вас и Вашето семейство. За повече информация натиснете тук.

 

Притеснения за психични отклонения

В допълнение към проблемите с психичното здраве, които могат да възникнат в резултат на безпокойството около пандемията, е важно да следим за психични отклонения, за да се гарантира, че не се наблюдава тяхното влошаване.

 • Депресия и безпокойство

Изследователите са установили, че някои хора могат да получат психични проблеми за първи път по време на пандемия. Възможно е да възникнат проблеми с приспособяването към пандемичната ситуация, както и депресия и тревожност. Изследване от огнището на вируса на Ебола в Сиера Леоне показва, че по това време значително се е увеличил броя на хората съобщаващи за различни психични проблеми.

Друго проучване от огнището на свински грип от 2009 г. показва увеличаване на различни емоционални симптоми, включително соматоформни нарушения (симптоми като болка и умора, които не могат да бъдат напълно обяснени с физическа причина) .

Освен това някои вече съществуващи психични проблеми могат допълнително да се влошат. Изследванията показват, че хората, които са особено уязвими към стрес и безпокойство, могат да бъдат изложени на най-голям риск.

Силното безпокойство може също така да доведе до увеличаване на употребата на упойващи и пристрастяващи вещества, като наркотици, цигари и алкохол. Лицата, които са били в етап на  възстановяване, могат да станат по-склонни да рецидивират и отново да започнат да използват подобни вещества, тъй като нивата на стрес се увеличават значително. Например, изследователи от университета Карлтън в Отава, Канада, установяват, че хората, които са най-малко способни да понасят несигурността, изпитват най-голямо безпокойство по време на пандемията от свински грип.

Ето защо по време на пандемия, хората могат да бъдат изложени на особено висок риск от емоционални и психични проблеми. Те могат да изпитат, повишена депресия и тревожност, засилена загриженост за близките си, както и вина за това, че са причинили или че не са предотвратили заболяване на любимия човек, ако той се разболее.

На свой ред децата, наблюдавайки родителите си, често възприемат техните стратегии за справяне с подобни проблеми. Родителите, които силно се притесняват по време на пандемия, могат да станат свидетели на това как децата им развиват подобно безпокойство заедно с тях.

Не на последно място, силната тревожност и чувството за безпомощност могат да накарат някои хора да прилагат недоказани средства за защита или методи за превенция. Някои от тези методи могат да бъдат вредни, както за отделните хора, така и за общността като цяло. Затова е важно да се уверите, че действията, които предприемате са наистина полезни и работещи.

 • Изолация

Личните реакции при повишен страх могат да се различават. Много хора изпитват повишено ниво на натрапчиви мисли относно възможността да се разболеят. Те могат освен това значително да променят поведението си, когато това въобще не е оправдано (например, да се изолират или да се подготвят за катастрофални резултати).

Хората с определени уязвимости могат да получат нарастване на психозата или параноята. Това може да включва тенденция да се използват факти, свързани със заразата, като оправдание за техния заблуждаващ начин мислене. Добре е да следите за подобни реакции както себе си така и членове на Вашето семейство или приятели, за да вземете конкретни мерки или да потърсите помощ от психолог, когато това се налага.

 

Как да реагирам?

По време на пандемия може да станете свидетели на хора около Вас, които изпадат в паника. От друга страна, може да срещнете и хора, които изобщо не изглеждат загрижени, дори когато пандемията е в своя пик и които са сигурни, че това няма да ги засегне. Може да почувствате всякакви емоции – от объркване до вцепенение от това да не знаете какво да правите.

 • Реакция към непознатото

Принципно, хората са склонни да реагират прекалено емоционално на неизвестни заплахи, по същия начин, по който са склонни да подценяват и неглижират познати заплахи. Например, въпреки, че автомобилните катастрофи са често срещани, когато шофирате кола вероятно не се чувствате толкова уплашени, тъй като най-вероятно го правите редовно и това е нещо познато за вас.

По същия начин може да не се страхувате толкова много от сезонния грип например. В края на краищата досега сте оцелели или побеждавайки грипа или избягвайки го. И все пак от сезонен грип боледува около 20% от населението всяка година и хиляди хора умират от него.

В същото време процентът на ваксинация срещу грип в страната е много под 50%. Повечето хора просто не се страхуват от него. Обратното също е вярно – това, за което знаем по-малко е по-вероятно да ни изнерви и разтревожи.

Много по-вероятно е да развиете сериозно безпокойство и тревожност от това, с което сте по-малко запознати. Това е и една от причините, поради която пандемиите от миналото, като Ебола и Зика доведоха до такъв скок на тревожността при повечето хора.

Ако постоянно бъдете бомбардирани с новини, които говорят за броя на загиналите и доклади, които подчертават с колко много са скочили болните, можете бързо да надцените реалните рисковете, с които можете да се сблъскате относно заразяването с болестта.

Ето защо трябва да останете спокойни и трезво мислещи, като разчитате единствено и само на надеждните източници за информация, защото само от тях можете да имате положителен ефект по време на подобна пандемия.

Влиянието на медиите

Проучване от 2013 г., публикувано в PLOS One, установява, че амигдалата (частта от мозъка, участваща в обработката на емоционалните реакции) изпитва повишена активност, когато е изправена пред непознати заплахи. Това води до повишена тревожност. Амигдалата обаче  реагира по различен начин, когато е изправена пред позната заплаха.

Медиите умеят да подхранват безпокойството, като непрекъснато докладват за „разпространението“ на заболяване като коронавируса. Въпреки това, когато се използват по подходящ начин, медиите също могат да бъдат съюзник в разпространението на полезна информация.

 • Положително срещу отрицателно използване на медии

По време на пандемията от свински грип през 2009 г. австралийските и шведските медии съобщаваха точно и коректно за рисковете от заразяване с болестта.

Шведските медии обаче бяха по-ефективни, защото съобщаваха как зрителите могат да се предпазят и да намалят риска от заболяване. Те открито признаха за несигурностите относно епидемията, но насърчиха хората да се ваксинират като начин да помогнат за опазване на останалите членове на общността.

Австралийските медии, от друга страна, до голяма степен избраха да фокусират по-голямата част от вниманието си върху съобщенията за грешки в държавната агенция по време на разпространението на болестта. Това със сигурност е повлияло отрицателно на вероятността австралийците да почувстват необходимост да се ваксинират.

Преди пандемията Швеция и Австралия са имали сходни нива на ваксинация. След избухването процентът на ваксинацията е 60% в Швеция и само 18% в Австралия.

В резултат на това изследователите откриха, че новинарските репортажи могат да намалят паниката в обществото, като препоръчват конкретни и подробни действия на хората. Този подход може да попречи на населението да реагира свръх чувствително или да предприеме някакви не добре обмислени драстични мерки, когато се появи нова заплаха. Ето защо използването на медиите е ключово, за това как ще се възприеме една такава пандемия и дали нейното възприемане ще доведе до повишена тревожност и депресия сред населението или до добре обмислени и разумни действия, които ще защитят максимално здравето на хората.

Да научите повече за COVID-19 и да се опитате да разберете как да се предпазите, без да ви обзема тревожност, може да бъде трудно. Проактивното отношение към вашето психологическо благосъстояние ще ви помогне да управлявате физическото и психическото си здраве през тези времена на несигурност. Във всеки един момент в който имате нужда от външна помощ не се колебайте да потърсите такава при лицензиран психолог. Помислете за онлайн терапевтична услуга и разберете за опциите, които имате. Можете по всяко време да ми пишете на www.tgeorgieva.com , на моята страница във Фейсбук или да се обадите всеки работен ден от 9 до 20 часа на телефон 0897 212144.  

Абонирайте за моя безплатен нюзлетър тук, за да получавате нова, безплатна информация и полезни за Вас съвети всеки месец.

Вземете сега моя наръчник за преодоляване на психическото напрежение и стреса с практически техники за самопомощ.