Ако сте изправени пред сериозна болест или стресова ситуация в живота ви, не е нужно да преминавете през това сами. Групите за подкрепа и взаимопомощ могат да ви помогнат.

Групите за подкрепа обединяват хора, които са преживели сходни преживявания или преминават през такива към настоящия момент. Например, тези често срещани преживявания могат да бъдат тежки или хронични заболявания, наличието на психично заболяване, загуба на близък, житейски трудности или грижи.

Групите за подкрепа предоставят възможност на хората да споделят личен опит и чувства, както и стратегии за справяне или информация от първа ръка за заболявания или лечение.

Много хора участвали в групи за подкрепа и взаимопомощ ги намират за ценен и мощен инструмент за подпомагане на тяхното възстановяване. Чрез споделянето на вашите преживявания в безопасна и доверителна среда, вие можете отново да придобиете чувство за надежда и да установите поддържащи взаимоотношения.

За много хора една подкрепяща и сигурна група може да запълни празнината между медицинското лечение и нуждата от емоционална подкрепа. Връзката на човек с лекар или друг медицински персонал може да не осигурява адекватна емоционална подкрепа, а семейството и приятелите ни не винаги ни разбират и могат да ни помогнат. Групата за подкрепа сред хората със сходен опит може да функционира като мост между медицинските и емоционалните нужди на човек.

Групи за подкрепа и взаимопомощ

Структура на групите за подкрепа

Всяка група е сформирана на принципа на общия проблем на участниците ( от 5 до 10 човека) в нея, които се събират един път седмично. Продължителността на срещите се базира на нуждите и целите на групата. Обикновено това са общо 20 занимания като всеки път ще се разглеждат и дискутират различни теми, съобразени със сформираната група.

Срещите се провеждат в доверителна и спокойна среда, която гарантира конфиденциалността на всички участници и споделената от тях информация.

Формата на срещите е:

 1. 40 мин. дискусия на проблеми по предварително подготвена програма
 2. 10 мин. кафе пауза
 3. 40 мин. занятие под менторството на специалистите

Видове групи за взаимопомощ

Има много различни видове групи за подкрепа.

Може би най-известният тип група за подкрепа е моделът с дванадесет стъпки, който се намира в анонимни алкохолици. Този модел е често използван за други видове зависимост, като преяждане или хазарт, помага да се запазят самоличностите поверителни извън срещите, но осигурява познаване и подкрепа в рамките на групата. Други видове групи за подкрепа може да са по-психо-образователни по своята същност, като предоставят важна информация за справяне с болест или предизвикателство. 

Ползите от групите за взаимопомощ

Обичайният опит сред членовете на група за подкрепа често означава, че имат подобни чувства, притеснения, ежедневни проблеми, решения за лечение или странични ефекти от лечението. Участието в група ви дава възможност да бъдете с хора, които вероятно имат обща цел и е вероятно да се разбират помежду си.

Ползите от участието в група за подкрепа могат да включват:

 • Да се чувствате по-малко самотни, изолирани или съдени
 • Намаляването на стрес, депресия, чувство на тревожност или умора
 • Говорейки открито и честно за чувствата си
 • Подобряване на уменията за справяне с предизвикателствата
 • Да останете мотивирани да се справяте с хронични заболявания или да се придържате към плановете за лечение
 • Придобиване на чувство за овластяване, контрол или надежда
 • Подобряване на разбирането за дадено заболяване или проблем
 • Придобиване на практическа обратна връзка относно възможностите за лечение, справяне с проблема
 • Придобиване на информация относно здравни, икономически или социални ресурси

Извличане на максимална полза от група за поддръжка

Когато се присъедините към нова група за подкрепа, може да се притеснявате или да изпитвате неудобство относно споделянето на лични проблеми с хора, които не познавате. Отначало може да се възползвате просто от слушане. С течение на времето обаче допринасянето на вашите собствени идеи и опит може да ви помогне да извлечете повече от групата.

Опитайте да дадете шанс на групата, както и на хората в нея в продължение на няколко седмици. Ако ви се струва неподходяща за вас, помислете за различна група за подкрепа или за различен начин, покойто да получите помощ и подкрепа.

Как да започнате?

Консултирайте се с професионалист

Ако обмисляте възможността от това да се включите в група за подкрепа и взаимопомощ е хубаво първо да се консултирате с професионалист, който може да ви предостави достъпна информация относно структурата, ползите и формата на групата за подкрепа. Обикновено преди сформирането на дадена група, всеки един от участниците преминава през интервю с водещите на групата, за да може те да установят коя е най-подходящата група за вас и вашите нужди. Ако имате въпроси относно групите за подкрепа, може да се свържете с мен.

Опитайте няколко групи

Много хора признават, че може да отнеме известно време, за да намерят лекар или психолог, който им харесва. Също така може да не намерите веднага най-подходящата за вас група за подкрепа. Всяка група е различна и има различни личности. Така че, не се страхувайте от това да продължите да търсите най-подходящата група за вас, в която да се чувствате удовлетворени и спокойни.

Не се притеснявайте за участието си

Никоя група за подкрепа няма да ви принуди да участвате. Не всички се чувстват готови да споделят лична информация с непознати веднага, така че е добре да слушате, докато не се почувствате готови да участвате. Често слушането на истории на други хора може да осигури комфорт и да предостави необходимата информация и това може да ви помогне да започнете да подкрепяте други, които може да срещнете в бъдеще, които се борят с подобни предизвикателства.

Уважавайте поверителността

Вероятно ще чуете интересни и мощни истории в една група за подкрепа. Но тези истории трябва да се съхраняват в групата и трябва да уважавате неприкосновеността на другите. Докато сте добре дошли да споделите вашите мисли по този въпрос с приятели и семейство, не забравяйте, че една група работи най-добре, когато уважавате историите и личните преживявания на други хора.

Няма „глупави въпроси“

Не се страхувайте да зададете всякакви въпроси в група за подкрепа. Хората извличат максимална полза от групата, когато отделят време за техните нужди. Така че, ако нещо звучи объркващо или ако смятате, че имате различна перспектива, смятайте, че имате нещо да предложите на групата. Бъдете уважителни и помнете, че може да помагнете на някого, който не е имал смелостта да зададе същия въпрос.

Свържете се с мен

Обадете се на телефон +359 897 212 144 всеки ден от 9:00 до 19:00 часа или ми пишете в онлайн формата по-долу. Всички запитвания направени през формата за контакт в извън работно време ще бъдат обработени в рамките на следващия работен ден.