Какво да очаквате

За много хора представлява изключителна трудност да споделят най-интимните си мисли и чувства пред непознатия отсреща. Не са редки случаите, в които първите срещи с терапевт предизвикват тревожност и дискомфорт у клиента. Но именно първите няколко сесии поставят и основите на връзката между двете страни.

В хода на нашата първа среща ще ви помоля да обсъдим теми, свързани с вашето минало, професионален живот, планове за бъдещето. Ще имате време и възможност да ми разкажете повече за себе си и за причините, които са ви довели до търсене на начин за разрешаване на проблемите. Това ще ми помогне да определя не само какви са специфичните ви нужди, но и кой е най-подходящият и ефективен подход на действие във вашия случай.

Доверието между терапевт и клиент е от решаващо значение за ефективността на психотерапията. В този смисъл, първата ни консултация е възможност и за вас да прецените, дали моят подход и моята личност биха били подходящи и ви пасват. Не се колебайте да задавате въпроси по всяко време.

Целта ми е още по време на първоначалната среща да придобиете ясна представа какво можете да очаквате от нашата съвместна работа. Ще обсъдим и възможностите, които имате, от  краткосрочна консултация до дългосрочна терапия.

Индивидуално консултиране

Преди обаче да започнете пътуването към вашето самосъзнание, има някои основни неща, които е добре да знаете.

 1. Психотерапията не може да бъде успешна, ако не желаете да сте в нея. 

  Вярвам, че всеки може да се възползва от психотерапията, но не всеки може да получи помощ, когато не е готов за такава. На първо място, важно е да не се чувствате в капан, когато решите да уговорите първа среща с психотерапевт.

  За съжаление, нерядко се случва родители, водени от любов и загриженост, да принуждават децата или тийнейджърите да влязат в терапия, преди да са готови. Същото важи и за възрастните, които биват настоятелно подтикнати от партньори, приятели или роднини да започнат лечение. Запомнете – ако почувствате принуда да бъдете в терапия, изразете ясно дискомфорта си. Определянето на конкретните ви чувства и емоции ще помогне да продължите напред в терапевтичния процес и би бил ясен знак към вашия терапевт как да води срещите занапред.

   

 2. Психотерапията няма да ви “поправи”. Вие сами ще се “поправите“. 

  Работата на психотерапевта не се състои толкова в това, директно да ви помогне, а по-скоро да ви научи как вие самите да си помогнете. Помислете за китайската поговорка: „Дайте на човек риба и ще го нахраните за един ден. Научете човек да лови риба и той ще се храни цял живот.“ Запомнете – даването на съвети и психотерапевтичната помощ са две различни неща. Даването на съвети създава зависимост и ви пречи да откриете и осъзнаете вашите собствени модели на поведение, които ви дърпат назад и подкопават щастието ви. Целта на психотерапията е да ви даде възможност да научите причините за проблемите в живота си, да създадете механизми за разрешаването им и, не на последно място, да изградите устойчивост, така че да можете да бъдете щастливи и пълноценни и занапред. 

 3. Психотерапията невинаги ви кара да се чувствате по-добре.Постигането на пробив в терапията, разбира се, е вълнуващо. Трябва да знаете обаче, че пътят към тази цел би могъл да бъде труден и болезнен. Осъзнаването изисква от вас да бъдете смели, силни и последователни. Припомняне на дълго потискани спомени, съживяване на травматични преживявания от детството или споделяне на грижливо пазени тайни може да бъде не просто неприятно и неловко, но и доста разтърсващо. Това не бива да ви плаши. Няколко са предпоставките за успешна психотерапия: стремеж към промяна, любопитство към собствения вътрешен свят и известна толерирантност към умерената степен на собствената неудовлетвореност.

   

 4. Психотерапията няма да проработи, ако имате нереалистични очаквания.На първо място, трябва да си създадете правилните очаквания за случващото се. Само така психотерапията би могла да ви доведе до желаните резултати. Метаморфозата не се случва за една сесия – замяната на старите усещания и поведения с нови такива е процес, който изисква време и е предпоставен от ясни, разумни и реалистични цели, специфични за вашите нужди. Разбира се, с течение на времето вие и терапевтът ви можете да преразгледате тези цели и, ако е необходимо, да ги предефинирате.

   

 5. Психотерапията не е разговор с приятел.
  Терапията е създаването на съюз, който да доведе до позитивна промяна в живота ви. Тази промяна може да бъда успешна само с помощта на емпатичен и добре подготвен терапевт. Психотерапевтите се обучават дълги години в изкуството на слушане и, за разлика от приятели или членове на семейството, слушат не само с намерението да разберат, но и с целта да се идентифицират с проблемите ви и да ги анализират “отвътре”.

  Психотерапията е странен процес. Двама непознати се събират и говорят открито. В този диалог единият от тях предлага помощ, а другият я получава. Нерядко съществува очакването, че един терапевт знае отговорите на всички въпроси и ще ви даде ясни и точни инструкции какво да правите.

  Истината обаче е друга – психотерапията не работи на принципа “задавам проблем и терапевтът ми посочва решението”. Мисля, че съществуват два добри начина за разбирането на това, как наистина функционира тайнството на терапията. Първият и най-очевиден начин е изграждане на представа от личен опит, чрез собствено участие. Много по-трудно е да се създаде представа за процеса, преди човек да бъде част от него.

  Но вие все пак искате да имате някаква представа или усещане за това, което ви предстои, започвайки терапия.

  Вторият добър начин да разберете как работи терапията е чрез лични истории за/ на тези, които вече имат опита от участие. Американският психиатър, преподавател и автор Ървин Ялом ни дава възможност да надникнем в неговия терапевтичен кабинет чрез своите великолепни романи, сред които „Палач на любовта“, „Когато Ницше плака”, „Дарът на терапията“, „Изцелението на Шопенхауер“ и моя личен фаворит  „Все по-близо всеки ден” (уникален експеримент, който описва в паралел преживяванията на терапевт и клиент по време на 2-годишна терапия).

  Психотерапията изисква смелост и открито сърце. Тя помага отново да  преживеем и разкажем личните си истории и създава среда, която да катализира стремежа към промяна. За успеха на терапевтичните цели от огромно значение са вашата лична мотивация, систематична работа и усилия, насочвани и безрезервно подкрепяни от терапевта, за да постигнете желаната от вас положителна промяна. В свят, който често ни изолира и отчуждава, възможността да разкажем историите си на някого, който да ги чуе и разбере по-дълбоко и по-смислено, е дар. В крайна сметка, именно това е начинът, по който терапията наистина работи.

Свържете се с мен

Обадете се на телефон +359 897 212 144 всеки ден от 9:00 до 19:00 часа или ми пишете в онлайн формата по-долу. Всички запитвания направени през формата за контакт в извън работно време ще бъдат обработени в рамките на следващия работен ден.