6 неща, които трябва да направите, за да преодолеете раздялата и защо те със сигурност работят?

Преди година имах пациентка, която преживя тежка раздяла с приятеля си. За целите на статията ще използвам името Диана. Както се изразяваше Диана: „Връзката ми с него беше истинска лудница.“ Запознават се като студенти и започват да ходят заедно в момента, в който и двамата са приети да следват в София. Тя е лудо влюбена в него. Той също. Наемат малък едностаен апартамент в столицата и само няколко месеца по-късно започват да планират сватба, като подготвят списък с гостите, които ще поканят. Диана е убедена на 100%, че това е човекът за нея. Човекът, с когото ще прекара остатъка от живота си.

И изведнъж, внезапно всичко се преобръща. Започват да спорят и да се карат за най-малките неща. Разговорите им все по-често са дребнави и завършват с викове и скандали, които постоянно принуждават Диана да избухва в сълзи. Докато един ден, само 5 месеца, след като са се нанесли заедно в общата им квартира, Диана се усеща отчаяна и уморена. Тя набира номера на телефона му и казва: „Нашата връзка не е това, което искам“ и той се изнася.

Диана ми споделя: „През следващите дни и нощи имах чувството, че съм направила ужасна грешка. Получавах паник атаки и се мятах между увереността, че съм взела правилното решение и отчаянието, че съм допуснала нещо непоправимо. На моменти бях сигурна, че той  ще дойде и ще ме моли на колене да се съберем отново. На моменти бях горда с решението си. На моменти се чувствах с разбито сърце, самотна и ужасно уплашена. На моменти оставях съобщения на гласовата му поща и го молех плачейки да се върне. Той обаче не ми звънна повече.“

По време на нашите психологически сесии, обясних на Диана, че има научно обяснение за нейната тревожност и тъга. Обясних и че да бъдеш влюбен е същото, като да си пристрастен към наркотик. Участват същите невронни връзки в мозъка. Както имаш нужда от дозата наркотик, така имаш нужда и да бъдеш до човека, когото обичаш, когато си влюбена. Ето защо раздялата е като спирането на наркотика. Изключително трудно е.

Имаме грешното разбиране, че една раздяла не е нищо особено. Но емоционално може да бъде нещо много опасно. Ако не се обърне навреме внимание, може да доведе до тревожност, паник атаки и тежка депресия. Изразът „разбито сърце“ може да се използва за реално физическо състояние.

Не случайно Диана сподели с мен: „След раздялата се чувствах физически болна, изтощена и разбита. И в главата ми се появяваха стотици мисли, които не ми даваха да спя. Защо се случи така? Кой беше виновен? Защо позволих това да се случи и да изгубя човека когото обичах?“

Ето защо с Диана решихме да предприемем конкретни действия тя да си върне свободата, като използва тази раздяла за позитивна промяна и себеоткриване, вместо да продължава да се самообвинява и самоунищожава. Изготвихме заедно списък с 6 основни неща, които тя трябваше да направи през следващите няколко месеца, за да си върне самоуважението и спокойствието.

 

1) Приемайте всяка възможна социална покана

 

„През първите няколко седмици след раздялата се разбрахме с моята психоложка да приемам  всяка социална покана, която някоя позната или приятелка отправя към мен“ споделя Диана. „Това определено беше едно от най-добрите решения, които взех и така наистина преоткрих свободата си. Понеже целият този период беше преди старта на пандемията, имах късмета и възможността да изляза на заведение и да отида на клуб или дискотека. Танцувах и се забавлявах.  Запознах се с много нови хора. Разменяхме си телефони. Това не само ми позволи да създам нови приятелства, но и ми напомни, че мога да съм необвързана, без да съм сама. Насладих се на запознанства и преживявания с нови хора и се почувствах страхотно в собствената си кожа.“

Решението на Диана да започне да приема покани за излизане с познати и приятели е обусловено от нуждата и да възвърне собственото си аз и себе си след раздялата. Това е реално възстановяване на нейната независимост. Факт е, че когато някой възстанови изгубената част от себе си, която преди това не е могъл свободно да изрази докато е бил с партньора си, това го кара да се чувства много по-малко депресиран. Освен това социализирането помага на хората да бъдат по-малко самотни и ги кара много по-рядко да мислят за раздялата. Психологическата травма престава да им влияе толкова негативно.

 

2) Хранете се здравословно и започнете да спортувате

Второто нещо което се разбрахме с Диана е да обърне внимание на своето хранене и физически упражнения.

„Дадох на тялото си това, което искаше“ ми каза след това Диана. “Започнах да се храня с повече плодове и зеленчуци. Намалих драстично захарта и тестото. Започнах да си готвя и да се грижа повече за собственото си тяло. Направо се разглезих. Да ходя редовно на фермерския пазар и да планирам какво ще си сготвя беше страхотно. В допълнение се записах на йога, която продължавам и сега по време на пандемията онлайн в къщи. Дишам бавно, разтягам се, медитирам. Практикуването на йога се превърна в начин да се върна в собственото си тяло и собственото си присъствие. Започнах да се чувствам силна, спокойна и цялостна. В допълнение към йогата започнах да тичам в парка. Правих си и дълги разходки с приятелки. Енергията ми започна да се връща. Вместо да лежа всяка вечер пред телевизора и да се тъпча с нещо нездравословно правех йога и медитирах.„

Ако решите да използвате храната като средство за справяне с раздялата, в никакъв случай не го правете със сладкиши и мазни храни. Знам, че е изкушаващо да вземете прекомерни количества боклуци, за да се поглезите, но недейте. Ще се почувствате още по-зле и към емоционалната травма ще добавите и физическа. Здравословната и лека храна ще даде нова позитивна енергия на тялото и духа ви. Що се отнася до фитнеса, ще има дни, когато просто няма да имате желание да се потите. Не се чувствайте безполезни и мързеливи. Простете си, дайте си почивка и се отнесете към тялото си с доброта и разбиране. Вземете си вана с етерични масла. Направете си педикюр. Направете дълга разходка из парка и дишайте спокойно и дълбоко. Не е нужно да се потите всеки ден. Трябва да бъдете добри към себе си.

Разделите объркват ежедневието ни и водят до безпорядък и хаос. За да се противодейства на този хаос е необходимо да си създадем график на хранене и спорт. Графикът ще ни успокои психически и ще отпусне напрегнатото ни съзнание. Освен това ще заредите тялото си със здравословна химия и енергия. Не забравяйте и за съня. Изключително важно е да спите достатъчно – поне 7 часа и да го правите по едно и също време, като така отново създавате ментален график и последователност в съзнанието си, които успокояват ментално.

3) Свържете се отново със старите приятелки

Третото нещо и може би най важното, за което си стиснахме ръцете с Диана беше да се свърже отново със своите стари и истински приятелки.

„Преди да се разделим, връзката ми заемаше по-голямата част от времето ми.“ споделя Диана.“ Не обръщах толкова внимание на моите приятелки защото бях завладяна от романтиката. След раздялата направих жените в живота си мой приоритет. Прекарах часове на телефона, с хора, с които бях загубила връзка. Нищо не те кара да се чувстваш у дома така, както гласа на някой, който те разбира и утешава. Приятелките ми припомниха, че има моменти от моето минало, когато съм била щастлива и свободна дори необвързана. Споделиха как те самите са се справяли със свои раздели и това ми даде сили и мотивация.“

По същия начин, по който бебето разчита на майка си, за да го успокои, възрастните имат силна нужда да се свързват дълбоко с друг човек. Когато преминете в юношеска възраст, тази връзка на привързаност се прехвърля към най-близките ви приятели. Когато станем възрастни, нашата основна привързаност вероятно ще бъде към нашия романтичен партньор.

Въпросът е: Какво се случва след една раздяла, когато вече не можете да разчитате на партньора си, като основна привързаност? Това, което се случва за много хора е, че те превключват тази привързаност обратно към онези хора, които в по-ранен етап от живота им може да са били основната им привързаност. Привързаността ви може да се върне към близки приятели, дори да се върне към родителите ви или да се върне към бивш любовник.

4) Блокирайте бившия си във всички социални мрежи

Когато й предложих да го направи, Диана ми каза, че обожава Facebook и Instagram. „Направо съм пристрастена“ каза тя. “Веднага след раздялата това мое качество беше наистина лошо. Бях наясно, че един пост от бившия ми щеше да ме съсипе и обърка. В деня, в който той започна да публикува свои снимки с други жени, прекарах следобеда чувствайки се много ядосана, подтисната и направо предадена. Затова вместо да се откажа от акаунтите си в социалните мрежи, аз просто го блокирах. Навсякъде. Блокирах го в Instagram. Блокирах го във Facebook. Изтрих имейл адреса му от адресната си книга. Изтрих номера му от телефона си. Блокирането беше много правилен ход. Това не само ми попречи да виждам негови постове, но също така ми попречи да публикувам ненужни постове, за да му показвам колко е вълнуващ живота ми без него. Това беше още едно нещо, което ме  освободи от него„

Може да е много трудно да се откъснете от ежедневието на половинката си, но изключително помага в дългосрочен план. Понеже вече не сте част от живота му, не можете да влияете върху него. В тази връзка болката от незнанието боли много по-малко от болката от постоянното обсебване. Освен това така най-добре показвате на себе си, на бившия си и на всеки друг, който наблюдава, че сте самоуверена и процъфтявате след раздялата.

5) Влезте в приложения за запознанства и започнете да се срещата отново

Това беше нещото, от което Диана най-много се страхуваше. „Заклех се да нямам сериозен партньор поне една година, след като се разделихме. За съжаление, когато си помислях за интимност и флирт, веднага се сещах за него. Отначало се чувствах евтина и виновна сякаш предавам бившия си или давам фалшиви обещания на хората, с които се срещах. Но след няколко седмици срещнах прекрасни хора. Отидох на кафе, излязох на обяд и се запознах с мъже, които бяха свестни, амбициозни, човечни и чиято компания ми напомняше, че аз самата бях умна, очарователна и желана. Тези хора се отнасяха към мен, сякаш бях вълнуваща и затова се чувствах вълнуващо.“

Срещите отново след раздяла, особено скоро след раздяла, не са за всеки. Слушайте тялото си и инстинктите си. Ако се чувствате неудобно по време на среща, добре е да съкратите тази среща, да се приберете вкъщи, докато отново не се почувствате спокойно и уютно. Запознанствата след раздяла са добра идея, защото е почти гарантирано, че ще доведат до една от двете възможности: или ще ви накарат да осъзнаете, че има и други риби в морето и следователно ще ви помогнат да преодолеете бившия си, или ще ви вдъхновят да видите хубавите неща във вашата стара връзка и следователно ще ви доведат до решението да се съберете отново.

6) Отдайте се на работата и кариерата си

„Една от положителните страни на раздялата беше, че след нея, успях да се посветя на работата си без разсейване. Свободата да не се налага да се съобразявам със стремежите и желанията на друг човек беше супер и ми помогна да върна фокуса към себе си. Започнах ентусиазирано да се грижа за собствените си амбиции. Приех нова работа с по-добро заплащане и се преместих в сфера на работа, към която имах интерес. Усъвършенствах презентационните си умения и проучих възможностите в политическата журналистика. Накратко, постигнах много в професионален план въпреки раздялата“ споделя Диана.

Разделите ви оставят с усещането, че губите контрол. Фокусирайки се върху работата и кариерата си можете бързо и сигурно да върнете чувството си за контрол. Работата ще ви накара да се почувствате и по-ценна и по-самоуверена и ще ви помогне да не мислите върху личния проблем. Решаването на казуси и проблеми в професионален план ви помага подсъзнателно да се чувствате уверена, че можете да се справите с проблемите и в личния си живот.

С тези 6 действия успяхме заедно с Диана да й помогнем да преодолее една много тежка раздяла.  Диана вече е един уверен, спокоен и щастлив човек, който познава много по-добре себе си и който уважава своето истинско аз.