Екзистенциална тревожност: причини и как да се справим с нея – част 2

тревожност

Екзистенциална тревожност: причини и как да се справим с нея – част 2

Ето и останалите стратегии, които могат да ви помогнат да се справите с екзистенциалната тревожност

4. Практикувайте внимателност

Внимателността е начин да бъдете със себе си и живота си, при който обръщате внимание на настоящия си момент, вместо да останете заклещени в мислите си за миналото или бъдещето. Когато сте внимателни, вие използвате сетивата си, за да се заземите тук и сега, и приемате нещата такива, каквито са, без да ги преценявате като добри или лоши. Това ви позволява да реагирате на проблемите обмислено, вместо да реагирате емоционално.

Вниманието може да ви помогне да се справите положително с екзистенциалната тревожност, като ви държи фокусирани върху живота ви във всеки момент, така че да можете да предприемете действия, за да създадете смисъл, вместо просто да мислите за проблеми и да се тревожите какво ще се случи в резултат на вашите избори.

trevozhnost

 

 1. Водете дневник на благодарността

Завършвайте всеки ден, като пишете за положителни неща, които сте преживели този ден (или направете пауза през деня, за да напишете благодарствени мисли, тъй като ги имате). Можете да включите хората и обстоятелствата в живота си и можете да изразите благодарност и за малки неща, като например красиво цвете, което цъфти в двора ви или звук на деца, играещи в близкия парк. Правейки това, тренирате ума си да обръща внимание на доброто в живота. Това осигурява както временно повишаване на настроението, така и дългосрочно подобрение на възгледа ви за живота ви.

 1. Намерете потока, като намерите дейности, които ви предизвикват и вълнуват

Потокът е концепция, която идва при нас от областта на позитивната психология. Отнася се до състояние на съществуване, в което сте напълно потопени в това, което правите и всички останали мисли, емоции и разсейвания изчезват. Когато сте в поток, вие сте наясно с настоящия си момент, а не сте изгубени в тревожни, негативни мисли.

Потокът се случва, когато правите нещо, което обичате, което предлага точното количество предизвикателство – не толкова трудно, че задачата да е разочароващо, но не толкова лесно, че да е скучно. Опитайте нови хобита и дейности, за да си дадете шанс да откриете нова страст, която ви поставя в състояние на поток. Самият този процес може да бъде ободряващ и да помогне за намаляване на безсмислието на екзистенциалното безпокойство.

 1. Търсете реализация, като изследвате вашите ценности

Какво е важно за вас? Именно предприемането на действия в съответствие с вашите ценности ще ви доведе до откриването на смисъл. Обмислете да направите онлайн инвентаризация на интересите, за да научите повече за себе си. Много от тях са свързани с избора на кариера и посоката. Може просто да намерите нова кариера в съответствие с вашите ценности или, ако това не е възможно, може да откриете страсти, които водят до доброволческа работа, която внася нов смисъл в живота ви. Ако едно от основните ви притеснения е еко-безпокойството, помислете какви начини можете да се облегнете на вашите ценности и да направите малки промени в собствения си живот, които подкрепят положителната промяна.

 1. Разберете и научете повече за силните си страни

Всички имаме уникални силни страни на характера, които, когато се използват умишлено, могат да доведат до чувство на удовлетворение в живота. Опитайте да вземете анкета за силните страни, за да научите повече за себе си, силните си страни и как можете да ги използвате всеки ден, за да се свързвате с другите и да създавате живот със смисъл.

 1. Намерете положителните страни на безпокойството

Екзистенциалното безпокойство може да остави някакво чувство на тежест и в капан от стрес и безпокойство. Вместо да позволявате на безпокойството да контролира ситуацията, опитайте да видите безпокойството като мотивационна сила, която можете да използвате за добро. Използването на безпокойството за постигане на прости поведенчески цели може да ви помогне да превърнете негативното в позитивно.

 1. Говорете с терапевт

Терапевтите прекарват голяма част от времето си в обсъждане и обработка на екзистенциалните въпроси, които измъчват техните клиенти. За разлика от обикновения човек обаче, те имат образованието и опита, за да създадат положителна промяна. Терапевтът може да потвърди вашата тревожност, като същевременно предложи нови начини да видите света и вашето място в него.

Рисковете за здравето от непроверената екзистенциална тревожност

Неконтролираната екзистенциална тревожност може да има рискове за психичното здраве. Проблемите с психичното здраве идват с физически симптоми и са тясно свързани с цялостното здраве и качеството на живот.

Екзистенциалната тревожност е нормална част от човешкия опит. Не винаги причинява проблеми извън неприятните признаци и симптоми, които съпътстват тревогата. Въпреки това, ако хората пренебрегват опита си, отричат ​​го или избягват да се изправят пред него, екзистенциалната тревожност може да повлияе отрицателно на благосъстоянието.

trevozhnost

Здравните рискове от екзистенциална тревожност включват:

 • депресия
 • тревожни разстройства
 • Проблеми в отношенията
 • Несигурност
 • Чувство за безсмислие и липса на мотивация да опитвате неща или да поемате здравословни рискове
 • Безнадеждност
 • Дълбоко обезсърчение от живота
 • празнота
 • Чувствам се претоварен
 • Липса на положителен принос към обществото

Положителната страна на екзистенциалната тревожност Екзистенциалната тревожност не винаги води до негативни резултати. Всъщност тази борба може да бъде положителна и предлага потенциал за значителни ползи. Когато хората са наясно с безпокойството си и се изправят пред борбата си, те могат да поставят живота си в перспектива, да развият чувство за посока и да се примирят със своята смъртност, за да могат да преследват смисъл и да създадат чувство за цел.6 Изправянето пред нашето екзистенциално безпокойство често увеличава положителните преживявания като:3 Самоосъзнаване (не само на нашите ограничения, но и на нашия потенциал и силни страни Растеж и промяна Себереализация (разбиране и развитие на нашия потенциал като индивиди и членове на обществото) Изпълнение и смисъл Dasein (сложна концепция, която включва способността да живеем съзнателно и да взаимодействаме с осъзнаване на себе си и другите, предлагайки пълното си присъствие и себе си на цялостния си житейски опит) Някои експерти твърдят, че екзистенциалната тревожност може да облекчи скуката и да създаде здравословно чувство на напрежение, което ни мотивира да продължим напред; наистина, депресията може действително да възникне не поради екзистенциална тревожност, а от липсата й.7 Без тази тревожност няма борба, защото няма усещане за потенциал. Тази липса може да е крайната форма на безсмислието.

trevozhnost

Кога да потърсите професионална помощ за екзистенциална тревожност Възможно е да се справите сами с екзистенциалната тревожност. Понякога обаче активното използване на вашите умения за справяне не е достатъчно, за да ви помогне да преминете. Когато изглежда, че не можете да се справите с екзистенциалната тревожност, независимо какви стъпки предприемате, може да е време да потърсите професионална помощ. Ето някои признаци, че е време да посетите терапевт за вашето екзистенциално безпокойство: Вашето безпокойство се влошава и започва да пречи на способността ви да изпълнявате основни задачи Вече не можете да се наслаждавате на живота Вие сте все по-разсеяни Често сте раздразнителни или заядливи Чувствате се уморени и много уморени Имате трудности при вземането на решения, защото се притеснявате за потенциалните резултати Все повече чувствате, че животът е безсмислен или че нямате цел Не забравяйте, че екзистенциалната тревожност е универсално човешко преживяване. Не сте сами и други са били там и може да са в състояние да предложат полезна информация, която да ви помогне да преминете.

Лечение на екзистенциална тревожност

Единственото нещо, което ще намали екзистенциалната тревожност, е да се изправите лице в лице с нея, да я изследвате и изследвате и да приемете, че тя е част от живота.5 Терапевтът може да ви помогне да се справите с тревожността си ефективно и има няколко вида, които могат да работят добре. Най-важното е да имате добри отношения с вашия съветник.

Терапия

Работата с терапевт може да бъде ефективна за преодоляване на много пречки, включително екзистенциална тревожност. Докато вашият терапевт ви слуша и ви помага да научите повече за себе си, вие можете да разберете пълния набор от вашите преживявания, така че да знаете какво искате да промените, как да го промените и да приемете и да съществувате съвместно с други аспекти на екзистенциална тревожност.

Последни мисли

Докато екзистенциалната тревожност може да се почувства изтощителна, тя може да ви накара да определите ценностите си и да развиете по-пълноценен живот. Ако се борите да се отърсите от екзистенциалния страх, който изпитвате, терапевтът може да ви помогне да придобиете перспективата, от която се нуждаете, за да продължите напред.

Във всеки един момент в който имате нужда от външна,професионална помощ не се колебайте да потърсите такава при лицензиран психолог. Помислете за онлайн терапевтична услуга и разберете за опциите, които имате. Можете по всяко време да ми пишете на www.tgeorgieva.com , на моята страница във Фейсбук или да се обадите всеки работен ден от 9 до 20 часа на телефон 0897 212144.  

Татяна Георгиева

Клиничен психолог