Екзистенциална тревожност: причини и как да се справим с нея – част 1

trevojnosht

Екзистенциална тревожност: причини и как да се справим с нея – част 1

 

Екзистенциалната тревожност е свързана изцяло с нашето съществуване в живота и включва тревога за големи проблеми като смисъла на живота, свободата и неизбежната ни смърт. Екзистенциалният страх може да бъде предизвикан от остаряването или от изправянето пред климатичните промени или трудни политически ситуации. Въпреки че може да причини голямо страдание, екзистенциалната тревожност може да бъде и силно положителна.

Какво е екзистенциална тревожност?

Екзистенциалната тревожност е вид тревожност, обхваната от борбата да разберете себе си, живота като цяло и какво искате от него. Може да причини чувства на недоволство, страдание и безпокойство, които могат да бъдат трудни за определяне и могат да бъдат силно неудобно. Чувството на екзистенциален страх може да доведе до всеобхватно съмнение и дълбоки въпроси относно вашата цел и вашето бъдеще.

Отличителна черта на екзистенциалното безпокойство е не просто да имате общо безпокойство или мисъл, но да се задълбочите в него и да изследвате значението му. Това изследване може да се превърне в тревога за смисъла на самия живот. Екзистенциалната тревожност се занимава с емоционалното и духовно преживяване на живот отвъд обикновените аспекти на ежедневието

Четири основни концепции са в основата на екзистенциалната тревожност:

 • Неизбежността на смъртта
 • Безсмислие
 • Изолация
 • Свобода и отговорност

Дали това е екзистенциална тревожност или екзистенциална криза?

Екзистенциалната тревожност често се чувства доста неясна и неспецифична. Въпреки че наистина има причини за екзистенциална тревожност, коренът на това не е едно събитие или ситуация. Свързано понятие е екзистенциалната криза. Това е период на катаклизми и трудности, който включва и поставяне под съмнение за смисъла на живота и целта на живота.

Екзистенциалната криза обаче често има установима причина и може да възникне по време на големи трудности, като значителна загуба или травма. Екзистенциалната криза възниква като отделен период от време. Освен че се случва след загуба, това може да се случи по време на значителен житейски преход като излизане в зряла възраст, загуба на любим човек, изправяне пред празно гнездо или пенсиониране. Всеки основен преход в живота може да бъде време на повишено безпокойство и объркване и често е свързано с нечие чувство за идентичност

Какво може да предизвика екзистенциална тревожност?

trevojnost

 

Екзистенциалната тревожност може да се появи от обичайни или неочаквани източници. Големи житейски събития и невидими промени в живота могат да подтикнат човек към преосмисляне на своите ценности, вярвания и цели, оставяйки го да се чувства тревожен за това накъде го води животът.

Ето пет неща, които могат да предизвикат екзистенциална тревожност:

 1. Смъртта на любим човек

Когато любим човек умре, естествена част от процеса на скръб е да оценим собственото си място във Вселената. Независимо дали любимият човек е дал добър пример или е взел някои лоши решения, хората могат да се сравняват и да се чудят за отпечатъка, който оставят върху света и другите около тях.

 1. Нови отговорности и големи промени в живота

Сватби, бебета, нови къщи, нови коли или преместване в нов район могат значително да нарушат моделите и рутините, което може да предизвика екзистенциална тревожност. С тези промени се очаква преоценка на вашите усилия и ценности.

 1. Остаряване

С напредването на възрастта хората са склонни да преразглеждат и размишляват върху миналите си постижения и да се чудят какво ги очаква. Младите хора обаче не са имунизирани срещу този процес. Стареенето може да предизвика екзистенциална криза на всяка възраст, от 10 до 100 години.

 1. Загуба на работа или усещане за блокиране в кариера, която не харесвате

Чувството за блокиране или крачка назад може да създаде много безпокойство. Не само, че някой ще се справи с непосредствените финансови проблеми от загубата на работа или оставането в такава, която не е възнаграждаваща, но също така ще се сблъска с безпокойството относно своята посока, цели и постижения.

 1. Всичко, което ви кара да се съмнявате в смисъла на живота

Тероризмът, пандемиите, изменението на климата, лошото време и други важни житейски събития могат да създадат екзистенциална тревожност, дори ако не се случват директно на човека. Тези ситуации илюстрират колко крехък и непредвидим може да бъде животът и ограничения контрол, който човек всъщност има.

trevojnost

Признаците на екзистенциална тревожност не винаги са видими за другите, а вместо това са вътрешни симптоми. Отвън някой, който изпитва екзистенциална тревожност, може да изглежда спокоен и събран. Вътре обаче те може да изпитват голям смут.

Пет признака, че може да изпитвате екзистенциална тревожност, включват: 

 • Повишено чувство за борба (като трудност при вземане на решения)
 • Болезнени емоции като отчаяние или съжаление
 • Оттегляне от дейности или хора
 • Поставяне под въпрос на дългогодишни вярвания, включително, но не само, религиозна вяра
 • Панически атаки

10 начина да се справите с екзистенциалната тревожност 

trevojnost

Справянето с екзистенциалната тревожност е от изключително значение. Когато се пренебрегнат, рисковете могат да бъдат ужасни и хората могат да продължат да страдат в живота си. Когато хората успокоят безпокойството си по положителен начин, те могат да изпитат растеж и да намерят нов смисъл и връзки.

Тъй като е присъща част от това да си човек, екзистенциалният страх не е нещо, което ще изчезне завинаги. Справянето с екзистенциалното безпокойство не е процес на преодоляването му, а на това да се научим да живеем добре въпреки чувството на екзистенциално безпокойство.

Използвайте тези десет стратегии, за да се справите със собственото си екзистенциално безпокойство:

 1. Приемете несигурността

Толкова голяма част от екзистенциалното безпокойство идва от несигурността, която изпитвате. За съжаление в живота може да няма отговори и определения, така че помислете дали да приемете и прегърнете неясните, двусмислени и неясни елементи на живота. Отслабването на нуждата от контрол може да бъде освобождаващо преживяване.

 1. Помислете върху тревожните си мисли

Потърсете модели в тревожните си мисли и чувства. Определете моментите, когато се чувствате по-малко тревожни и по-бодри. Какво се случва през тези времена и как можете да създадете повече от тези преживявания? Може да пожелаете да очертаете настроенията си и да запишете какво правите, когато изпитвате безпокойство и когато не.

 1. Разделете големите си въпроси и притеснения на по-малки части

Вместо да избягвате безпокойството си, защото проблемите изглеждат плашещи, изправете се срещу него директно на малки части. Направете списък на големите проблеми, с които се борите. След това изберете един проблем, който ви притеснява най-много в момента. Запишете го отделно и го разделете на по-малки компоненти. След това можете да си поставите малки цели и да създадете изпълними стъпки за действие, за да се справите с всяка от тях.

Например, ако се притеснявате, че не правите нищо значимо с живота си, разделете това, като изброите всички аспекти на живота си (семейство, работа, духовност, хобита, интереси, таланти, здраве и т.н.) Изберете само един и помислете какво ще е необходимо, за да почувствате тази област значима за вас. Сега сте на път да определите цели и действия, за да работите за постигането им.

За да научите повече за останалите стратегии очаквайте втората част на моята статия.

Във всеки един момент в който имате нужда от външна,професионална помощ не се колебайте да потърсите такава при лицензиран психолог. Помислете за онлайн терапевтична услуга и разберете за опциите, които имате. Можете по всяко време да ми пишете на www.tgeorgieva.com , на моята страница във Фейсбук или да се обадите всеки работен ден от 9 до 20 часа на телефон 0897 212144.  

Татяна Георгиева

Клиничен психолог