Стартира група за подкрепа и взаимопомощ при тревожни състояния

psiholog_grupovaerapia_trevojnost

Групата ще стартира на 15-ти януари 2020
Водещ: Татяна Георгиева – клиничен психолог
Място на провеждане: гр. София, бул. Александър Стамболийски 205
Времетраене: 3 месеца, 12 срещи (срещите ще бъдат всяка сряда от 18:00 до 19:30ч.)
Записване до 23-ти декември 2019

Какво представляват групите за подкрепа?

grupova_terapia_psiholog

Групите за подкрепа обединяват хора, които са преживели сходни преживявания или преминават през такива към настоящия момент. Например, тези често срещани преживявания могат да бъдат тежки или хронични заболявания, наличието на психично заболяване, загуба на близък, житейски трудности или грижи.
Групите за подкрепа предоставят възможност на хората да споделят личен опит и чувства, както и стратегии за справяне или информация от първа ръка за заболявания или лечение.
Много хора участвали в групи за подкрепа и взаимопомощ ги намират за ценен и мощен инструмент за подпомагане на тяхното възстановяване. Чрез споделянето на вашите преживявания в безопасна и доверителна среда, вие можете отново да придобиете чувство за надежда и да установите поддържащи взаимоотношения.

Група за взаимомопомощ на хора с тревожност.

Групи за взаимопомощ

Да се тревожим и притесняваме e характерно за всеки от нас. Понякога обаче преживяването на тревожност е тежко, продължително или не съответства на обстоятелствата. Тогава може да се превърне в тревожно разстройство.
Има различни форми на тревожни разстройства и симптоматика, която ги придружава, например: паническо разстройство (с или без агорафобия), обсесивно-компулсивно разстройство, социална и/или друг вид фобия, дереализация, генерализирано тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство и др.
В тази група за взаимомопомощ на хора с тревожност ще ви се предостави възможността:
– да споделите в защитена среда за преживяванията, които имате;
– да потърсим причините за проявата на вашата тревожност;
– да научите за варианти, чрез които бихте могли да овладявате вашата тревожност, така че да живеете по-спокойно;
– да срещнете други хора със сходни проблеми и да обмените личен опит с тях, без да бъдете осъждани;
– да усетите подкрепа и съпричастност от останалите и др.
По време на срещите ще бъдат използвани подходи от различни психотерапевтични методи, като те ще бъдат съобразени с потребностите на членовете в групата.

Структура на групите за подкрепа

Всяка група е сформирана на принципа на общия проблем на участниците ( от 5 до 10 човека) в нея, които се събират един път седмично. Продължителността на срещите се базира на нуждите и целите на групата. Обикновено това са общо 12 срещи (3 месеца) като всеки път ще се разглеждат и дискутират различни теми, съобразени със сформираната група.

Срещите се провеждат в доверителна и спокойна среда, която гарантира конфиденциалността на всички участници и споделената от тях информация.
Формата на срещите е:
1. 40 мин. дискусия на проблеми по предварително подготвена програма
2. 10 мин. кафе пауза
3. 40 мин. занятие под менторството на специалистите

ВАЖНО! Необходимо е предварително записване и провеждане на интервю, което е безплатно.
Участниците преминават задължително лично интервю относно целите, естеството и формата на групата. По преценка на провеждащия групата, той разпределя така участниците според техните индивидуални различия, интереси и нужди.

За повече информация:
Татяна Георгиева
имейл: office@tgeorgieva.com
телефон за връзка: +359 897212144